top of page

Kokemus Eskaripilotista: ”Ihania lapsilähtöisiä tehtäviä ja joustavuutta arkeen”

Ensimmäinen Uuden Ajan Koulun vuosi on tullut päätökseen eskaripilotin muodossa. Haastattelimme Neaa, joka kertoo oman kokemuksensa poikansa eskarivuodesta, joka toteutettiin Uuden Ajan Koulun eskarimateriaaleja hyödyntäen.


Eskarivuoden päätteessä katsomassa naapurin juuri laitumelle päässeitä lehmiä.


1. Mikä sai teidät kiinnostumaan Uuden Ajan Koulun eskarista?

– Törmäsin tähän ensimmäisen kerran netissä, muistaakseni Uuden Ajan Palvelut -sivulla. Mietin, että kuulostaa mielenkiintoiselta ja juuri meidän arvojen mukaiselta, joten kiinnostuimme. Eskari-ikäisen Joan isosisarukset ovat käyneet sekä tavallista että Steinerkoulua. Myös Joa itse kävi Steinerpäiväkotia aiemmin.

Olimme jo aikaisemmin harkinneet kotikoulua ja miettineet miten voisi järjestyä. Alussa mietin, että toteutanko eskarin kokonaan itse. Kiinnostuimme kuitenkin Uuden Ajan Koulusta ja ajattelin, että kokeillaan sitä. Alussa meillä oli hetken rinnakkain Feeniks-nettikoulu ja UAK:n materiaalit. Uuden Ajan Koulun eskari kuitenkin osoittautui todella kivaksi ja juuri meille sopivaksi. Pidin siitä, että eskaripilotissa tehtävät tulivat päivittäin ja oppisisällöt ja tekemiset oli tarkemmin määritelty. Feeniks-nettikoulussa äiti tai isä ideoi ja miettii esimerkiksi askartelutehtäviä, mitä tehdään ja miten. UAK:ssa ideat tulevat valmiina ja vanhemmat toteuttavat ne. Molemmissa kyllä pääsee käyttämään omaa luovuutta ihanan vapaasti.


2. Miten eskarivuosi on sujunut ja mitä koet, että lapsi on saanut?


– Itse koen, että on ollut aivan ihana vuosi. Perherytmi on voinut olla ihan omanlainen. Ei ole tarvinnut välttämättä herätä seitsemältä aamulla ja että arki ei ole ollut sidottu kouluun, vaan on voinut mennä aivan lapsentahtisesti. Ja kun tulee päiviä, ettei yksinkertaisesti lasta huvita tehdä koulujuttuja, niin silloin on voinut pitää taukoa ja tehdä eskarijuttuja vaikka viikonlopun aikana. Kotieskarin tuoma joustavuus arkeen on ollut aivan ihanaa. Olemme esimerkiksi käyneet mökillä niin sanotusti kesken kouluvuoden, mikä ollut mahtavaa. Materiaaleissa on myös ollut monipuolisesti kaikkea sellaista mikä hyvällä tavalla ruokkii lasta.


3. Kertoisitko vielä tarkemmin miten olette kokeneet tarjotut materiaalit?

– Olen tykännyt että materiaaleissa on ollut paljon liikuntaa luonnossa, metsäretkiä ja lajintunnistusta, varsinkin nyt keväällä villiyrttien kerääminen on ollut huippua. Kokkaussessiot, leipomiset ja erilaiset keittiössä puuhastelut ovat myös olleet tosi kivoja lapsesta. Matematiikan tehtäviä on toteutettu mm.palikoilla laskien. Ihania tehtäviä ylipäätään, lapsilähtöisiä ja luontoa ja ihmisiä kunnioittavia, mikä on tärkeää. Eläinjooga ja muut sen tapaiset ovat myös olleet tosi kivoja, sellaista voisi olla jopa enemmänkin – lapsiliikuntaa, ihanaa puuhaa sadepäivinä.


Eskaripuuhien parissa.


4. Miltä tyypillinen eskaripäivä näyttää teidän perheessä?

– Meillä on niin sanotusti pitkä aamu, eli yleensä nukutaan pitkään. Aamupalan jälkeen lähdetään yhdessä koirien kanssa ulos. Lapsi on sen verran touhukas, että aamupäivällä on hyvä heti purkaa energiaa liikkumalla ulkona. Vuodenajasta riippuen se voi olla pyöräilyä tai hiihtämistä tai vaikka potkukelkkailua. Vasta ulkoilun jälkeen aloittelemme varsinaisia tehtäviä esimerkiksi kirjainten piirtämistä tai laskemista. Olemme siis ajoittaneet eniten keskittymistä vaativimmat hommat päivän virkeimmälle kohdalle.

Olemme myös käyttäneet tukena netistä löytyvää Ekapeli-Eskaria. Lisäksi meillä on käytössä kaupasta ostettuja pyyhittäviä eskarikirjoja. Olemme myös käyneet kirjastossa aktiivisesti ja lainanneet sieltä myös pelejä yhdessä pelattavaksi. Silloin tällöin olemme tehneet myös erilaisia retkiä ja vierailuja esimerkiksi läheiselle maitotilalle ja käyneet katsomassa lampaita ja ankkoja isosiskon maatilalla.


5. Mikä on ollut parasta Uuden Ajan Koulun esikoulun tukiryhmässä?

– Joustavuus ja vapaus on olleet iso juttu, sekä aivan ihanat lapsilähtöiset tehtävät. Ja arvomaailma; meille on tärkeää luonto ja että ihmiset ja eläimet on tasa-arvoisia, ja tämä tulee opetuksessa läpi. Koulun ajatusmaailma vastaa niin hyvin meidän omaa ajatusmaailmaamme, mikä on ollut tärkeä ja hieno asia huomata tämän vuoden aikana.


6. Onko jokin yllättänyt kotieskarissa?

– Ehkä se, että ei se ollutkaan niin vaikeaa, kuin jotenkin aluksi ajattelin. Etukäteen mietin, että riittääkö omat taidot ja tiedot tähän. Päätös oli ehdottomasti pitkän harkinnan tulos.


Oli myös kiva huomata se, miten paljon eskarijuttuja me teimme jo ennestään – esimerkiksi liittyen metsäretkiin ja kasvien tunnistamiseen. Varsinkin kun kotiopetus on ollut meille aivan uusi asia, niin oli kiva tajuta, että mehän teimme jo monia eskariopetukseen sopivia asioita omassa arjessa.

Yllätyin myös iloisesti sitä, miten selkeän tuen tehtäville ja asiasisällöille materiaalista sai. Selkeä ja loistava runko, jota kuitenkin voi tilanteen mukaan muokata ja tehdä omassa tahdissa. Tehtävät on olleet helposti arkeen otettavia ja itse toteutettavissa.

Metsätehtäviä, askartelua ja pehmolelun tekoa vanhasta sukasta. Eskarivuoteen on mahtunut myös eväsretkeilyä kaverin kanssa teltassa, puukolla vuolemisen harjoittelua ja paperimassasta muovailua.


7. Mitä sanoisit sellaiselle, joka parhaillaan pohtii erilaisia eskari/kouluvaihtoehtoja?

– Suosittelisin rohkeasti kokeilemaan miltä kotikoulu tuntuu ja miten se vaikuttaa omaan arkeen. Meillähän oli aivan alussa lähtökohtana se, että toteuttaisin eskarin täysin itse. Sitten tutustuin Feeniks-nettikouluun ja tähän Uuden Ajan Kouluun. Tämä oli lopulta selkein meille, perheet ja lapset ovat erilaisia, mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle. Mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla – vaikka kaikkia näitä tai kotikoulua yleensä. Tavalliseen kouluun kyllä pääsee koska vaan takaisin. Meille tämä on tuonut todella paljon positiivista arkeen mm.yhdessä tekemisen ilo ja liikkumisen vapaus ja kiireettömyys. Kokeilemalla selviää mikä on paras vaihtoehto omalle lapselle ja perheelle.


8. Miten oppipolku jatkuu tästä?

– Kyllä nyt näyttäisi siltä, että jatketaan pojan kanssa ykkösluokkaan Uuden Ajan Koulussa. On ilmoittauduttukin jo, eli aikomus on jatkaa. Sen verran paljon on siis tykätty! On myös ollut kiva olla mukana tällaisessa aivan uudenlaisessa jutussa. Olemme pitäneet Steinerkoulusta, mutta tämä on vielä askelta parempi. Ikään kuin Steinerkoulun parhaita paloja eli itse tehdään vihkoihin tai papereille, ei tarvita välttämättä kirjoja. Ja lisäksi jotain uutta esim.syötävien yrttien tunnistusta ja joogahetkiä. Kotikoulu ♡Uuden Ajan Koulun Eskarin tukiryhmä alkaa taas syksyllä 2022. Ilmoittautuminen sekä eskareiden että muiden ikäisten ryhmiin on nyt käynnissä!Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page